Leffe

Mikäli tulee puhetta belgialaisesta oluesta ja olutkulttuurista, ei voi olla mainitsematta Leffeä, maailmankuulua luostariolutta.

Leffeä on pantu Notre Dame de Leffen luostarissa – josta juoma on saanut nimensä – jo 1200-luvulta saakka. Leffen historia on vaiheikas, esimerkiksi panimorakennus on kärsinyt moneen kertaan maailman melskeissä, mutta edelleen Leffe on hyvin suosittu ja rakastettu olut sekä kotimaassaan että maailmalla.

Luostarioluen statuksestaan huolimatta Leffeä ei enää valmisteta luostarissa. Nykyisin Leffet tulevat Stella Artoisin vanhasta tehtaasta Leuvenista ja panimon omistaa jättimäinen panimoyhtiö InBev, joka on tuotantomääriltään maailman suurin.

Leffeä juodaan ympäri maailmaa, yli 80 maassa, ja panimon oluet ovat voittaneet useita arvostettuja palkintoja vuosien mittaan.

Perinteisesti Leffeä nautitaan oluen vaahtoa korostavasta korkeajalkaisesta ja pyöreäpohjaisesta lasista.

Leffeä valmistetaan useaa eri tyyppiä. Esimerkiksi Leffe Brune eli tumma Leffe, jota saa myös Alkosta, on runsasvaahtoinen luostariolut, jonka mausta löytyy yrttisyyttä ja hiukan suklaatakin. Leffe Blonde eli vaalea Leffe on perheen suosituin olut. Se on helppoa juotavaa, väriltään kullankeltaista ja maultaan hedelmäistä ja karamellimaltaista. Myös hieman marjamaisen makuinen Leffe 9 on suosittu mallasjuoma, samoin makea, hieman jopa sideriä muistuttava Leffe Ruby.

Belgiassa matkustavat Leffen ystävät voivat vierailla Maison Leffessä, juuri tälle oluelle omistetussa näyttelytilassa ja museossa, josta saa myös runsaasti yleistietoa oluenpanemisesta ja sen historiasta ja nykypäivästä (23, Charreau des Capucins, 5500 Dinant).