Olvi

Olvi on ainoa täysin itsenäinen suomalainen panimo, joka on jo vuodesta 1878 tarjonnut juotavaa Suomen kansalle. Iisalmessa päämajaansa pitävä panimo toimii tänä päivänä paikallisesti myös Valko-Venäjällä, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Olvin olutmerkkejä ovat Sandels, jonka vehnäolut etenkin on ollut todella suosittua, König Ludwig Weissbier, A. le Coq sekä Warsteiner. Olvi valmistaa lisäksi Pirkka-olutta Keskolle. Kaikki Olvin oluet ovat lagereita, tummia tai vaaleita. Raaka-aineet tulevat humalaa lukuun ottamatta Suomesta.

Panimo tuottaa mallasjuomien lisäksi myös useita muita tuotteita. Siidereitä Olvi valmistaa useita erilaisia, sekä kuivia että makeita. Olvin Fizz-siideri oli ensimmäinen kuiva siideri Suomessa, ja edelleen Fizz Original Dry on Suomen suosituin kuiva siideri. Myös Olvin valmistamat lonkerot ovat suosittuja.

Olvi valmistaa myös alkoholittomia juomia. Sillä on esimerkiksi maailmanlaajuinen lisenssi valmistaa Angry Birds -virvoitusjuomia, ja keväällä 2014 Olvi toi markkinoille Simpsons -virvoitusjuomat. Olvi myy myös useita erilaisia kivennäisvesiä.

Mikäli ensi kesän suunnitelmat ovat vielä avoinna, mikä ettei ajelisi Iisalmeen ja vierailisi Olvi Oluthallilla, joka on Suomen ainoa yleisölle avoinna oleva panimomuseo. Samalla voi vaikka maistella keväällä 2015 lanseerattua Olvin historian ensimmäistä Pale Alea, Iisalmi Pale Alea. Kepeä juoma on valmistettu Mosaic-, Galaxy-, Comet- ja Saphir-humalilla, ja todennäköisesti tästä laatuoluesta tulee menestys. Tällä India Pale Ale -tyylisellä juomalla Olvi pyrkiikin uudistumaan ja saamaan uusia asiakkaita tuotteilleen.