Parhaat belgialaiset oluet

Belgia, tuo oluen ystävien runsaudenlähde, on täynnä hyviä, laadukkaita ja yllätyksellisiä oluita. Belgian olutkulttuuri on rikas ja se kuuluu tiukasti maan muuhun kulttuuriperimään. Olutvalikoima on erittäin laaja ja erilaisia vaihtoehtoja ja tyylejä löytyy taatusti jokaiseen makuun. Täydellistä listaa maan parhaista oluista on mahdoton tehdä, mutta tässä muutama maistelemisen arvoinen janojuoma!

Tutuimmat belgialaiset olutmerkit ovat Stella Artois, Leffe ja Hoegaarden, mutta maasta löytyy satoja ellei tuhansia pieniä panimoita, joiden tuotteet ovat kahmineet palkintoja ja joiden taso on erittäin korkea.

Westvleteren 12 on rankattu usein parhaimmaksi belgialaiseksi olueksi. Tätä trappistiolutta saa huonosti Belgian ulkopuolelta, mutta maassa matkustavan kannattaa etsiä sitä käsiinsä. Myös toinen trappistiolut, Rochefort Trappistes 10, on saanut paljon kehuja.

Trappistioluet, eli benediktiiniläisten munkkien valvonnassa tehtävät oluet, ovat yksi Belgian erikoisuus, ja Belgia onkin pullollaan erikoisoluita, jotka saattavat olla erikoisia joko makunsa puolesta tai niiden valmistusmenetelmien takia. Yksi näistä on Lambic. Lambicin erikoisuus on se, että sen käyminen alkaa spontaanisti villihiivojen avulla. Lambicia ei näin ollen pystytä luokittelemaan sen kummemmin pohjahiivaoluiden eli lagereiden eikä pintahiivaoluiden eli alen alle. Lambic valmistetaan villihiivasta, jota löytyy vain Brysselin seudulta ja näin ollen sitä pystytään valmistamaan vain täällä, ja täälläkin vain ilmaston ollessa tarpeeksi viileä eli lokakuusta toukokuuhun. Yksi mainio lambic on esimerkiksi 3 Fonteinen Framboos, joka on maailmalla erittäin suosittu juuri nyt.

Belgiaan kannattaa siis tehdä makumatka, sillä moni mainio olut ei koskaan päädy maan ulkopuolelle!