Parhaat tšekkiläiset oluet

Tsekkiläisiä oluita pidetään usein maailman parhaimpina, ja hyvästä syystä. Oluen valmistamisen historia ulottuu pitkälle ja tietotaito on kasvanut useiden sukupolvien aikana. Olutkulttuuri on maassa erittäin vahva.

Suosituin olut Tsekeissä lienee vaalea lager, mutta pienpanimot valmistavat luonnollisesti myös tummaa olutta.

Tunnetuimmat tšekkiläiset olutmerkit ovat Pilsner Urquell, Budvar eli Budweis (josta kannattaa mainita, että sillä ei ole mitään yhteistä amerikkalaisen Budweiserin kanssa), Gambrinus, Staropramen, Radegast, Krusovice ja Velkopopovicky Kozel. Maasta löytyy myös paljon erittäin laadukkaita ja kiinnostavia pienpanimoita, jotka tuottavat hyvin monenlaisia oluita.

Yksi erittäin suositeltava maisteltava on Pilsner Urquell Nefiltrovaný eli suodattamaton pilsneri. Tätä olutta saa harvoin maan ulkopuolella, joten mikäli on vaikka Prahassa käymässä, kannattaa maistella tätä tasokasta tšekkipilsneriä. Pisnerihän on muuten keksitty Tsekeissä. Hieno olut on myös Indian Pale Ale tyylinen Matuška Zlatá Raketa 17, samoin kuin toinenkin Indian Pale Ale FALK:OFF Imperial.

Budějovický Budvar Premium Dark Lager 4,7% on voittanut useita palkintoja ja onpa se valittu joskus maailman parhaimmaksi lageriksikin.

Esimerkiksi Prahasta löytyy useista runsaalla tarjonnalla varustettuja oluttupia, kuten esimerkiksi legendaarinen U Fleku, joissa voi viettää mukavaa iltaa juomia maistellen ja mainiota tšekkiläistä ruokaa nauttien. Onneksi tšekkiläisiä oluita löytyy kuitenkin lähempääkin, nimittäin Alkosta, joten kauas ei tarvitse lähteä saadakseen laadukasta huurteista. Mukavia makuelämyksiä!