Pruuvauksen eli oluenmaistelun alkeet

Viininmaistelu on monelle tuttu harrastus, mutta myös oluen ystävät voivat kokoontua yhteen maistelemaan oluita ja tutustumaan uusiin makuihin.

Oluen maistelu eli pruuvaus aloitetaan aina kevyimmästä oluesta ja siitä siirrytään pikkuhiljaa raskaimpaan. Ennen pruuvia kannattaa jättää tupakointi ja vahvojen makujen syöminen väliin, jotta oluen jokainen aromi erottuu maisteltaessa.

Maistajille kannattaa antaa muistiinpanovälineet etenkin, jos tarkoitus on pisteyttää oluita. Muuten tarvikkeiksi riittävät puhtaat olutlasit sekä vesilasit suun huuhtelua varten. Myös jotain pientä purtavaa voi tarjota suun neutraloimiseksi.

Aluksi olutta katsotaan vaaleaa taustaa vasten. Väri ja kirkkaus vaikuttavat oluen makuun, samoin huomioidaan myös vaahdon rakenne ja väri.

Seuraavaksi tarkistetaan tuoksu. Lasia pyöritetään hiljaa, jolloin aromit vapautuvat ja tuoksuvat vahvemmin. Olutta tulee nuuhkaista syvään ja yrittää löytää tuoksusta eri sävyjä ja mielikuvia. Tuoksuaromeja kutsutaan nimellä ”bouquet”.

Maistaessa lasista otetaan reilu suullinen, jota pyöritellään suussa. Samalla kun olutta maistetaan, vedetään samalla henkeä nenän kautta ja näin saadaan tuoksuaromit sekoittumaan makuaromeihin. Maistaessa pyritään arvioimaan maun lisäksi myös suutuntuma. Lopuksi olut aina nielaistaan ja samalla arvioidaan juoman jälkimaku.

Oluista ja niiden aromeista voidaan pruuvauksessa keskustella joko jokaisen maistellun oluen jälkeen tai niin, että maistellaan kaikki oluet, jonka jälkeen vaihdetaan mielipiteitä. Makuasiat ovat makuasioita, mutta maisteltaessa kannattaa kiinnittää huomiota aromeiden lisäksi myös alkoholipitoisuuteen ja maltaan paahteisuuteen, samoin kuin rakenteeseen ja ulkonäköön. Virheettömässä oluessa maistuvat mallas ja humala ja maku on hieman hedelmäinen.

Mukavia maisteluhetkiä!