Suomen Paras Olut -kilpailu

Suomi on olutmaa ja täällä valmistetaan useita maistuvia ja kansainvälisesti laadukkaita oluita.

Jotta suomalaiset oluet saisivat ansaitsemaansa arvostusta ja tunnettavuutta, ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto perustaneet Suomalainen Olut ry:n, joka vuosittain valitsee Suomen parhaimmat oluet. Jo vuodesta 2011 olutalan ammattilaiset ja harrastajat ovat valinneet sokkomaistelulla parhaimmat oluet kuudessa eri sarjassa. Kilpailuun voivat osallistua sekä pienet että isot tuottajat tasavertaisina, ja näin ainoastaan oluen maku- ja laatutekijöillä on merkitystä.

Kilpailussa palkitaan jokaisen kuuden kategorian kolme parasta. Pakatut ja hanaoluet arvostellaan samoissa sarjoissa.

Vuonna 2014 Suomen parhaimmaksi olueksi valittiin Stadin Panimon American Lager 4,5 t%. Vuoden paras “vaalea lager yli 4,7t%” oli Laitilan Wirwoitusjuomatehtaan Mississippi Beer 5,0 t%. Kolmannen eli “tumma tai värillinen lager” -kategorian voittajaksi valikoitui Rakuuna Oluen Senaattori 7,5 t%. Myös neljännen kategorian eli ”Ale enintään 4,7 t%” voiton vei Stadin Panimo juomallaan American Pale Ale 4,5 t%. Vastaavasti kategorian ”Ale yli 4,7%” voitto meni Lammin Sahti 7,5 t%. Vuoden paras vehnäolut on puolestaan Koskipanimon Weizen Bock 7,5 t%.

Kuten voittajistakin näkee, olutkulttuuri voi Suomessa hyvin ja täältä löytyy useita laadukkaita panimoita. Suomen Paras Olut -kilpailu tuo pienet panimot yleisön tietoisuuteen ja auttaa markkinoimaan niitä sekä myös auttaa oluen ystävää löytämään uusia, loistavia oluita maisteltaviksi.